Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Себе си познай -Главата

ЦЕНТЪР НА МУЗИКАТА

ЦЕНТРОВЕ В МО3ЪКА НА ЧОВЕКА
Алтернативен линк


ЦЕНТЪР НА МУЗИКАТА




Достатъчно е да видиш, че центърът на музиката в някой човек е добре развит, за да кажеш за него, че е музикален. 93-86.



Френологически, тъй, както е поставен центърът на музиката в човека, той е на границата между две царства: между чисто материалния и духовния свят. 42.11-7.



Музикалността от френологическо гледище има свой център при слепите очи. У някои хора този център е по-развит, у други по-слаб и в тях се вижда слепоочната кухина. У добрите музиканти челото при слепите очи е запълнено. В душата на всеки човек, обаче, този музикален стремеж съществува потенциално, а само музикалните органи са различно развити. Когато музикалността е свързана с двигателния център, такива хора могат да свирят по-добре, отколкото да пеят. У някои хора музикалността е свързана с техния ларинкс, те стават добри певци; у други музикалността е свързана с техния ум, те стават композитори - у тях е развит центъра на построяването. Тъй щото, от това, с какво е свързан центърът на музикалността, зависи, в какво направление ще се прояви човек. 75.4-151.



Центъра на музикалното чувство в човек представя инструмент с 35 хиляди клавиша. У някои този инструмент е доста обработен, у някои едва сега започва да се обработва. Велик музикант е оня, който може да служи с тоя инструмент. 66-6.



Вземете един музикант, у когото са развити центровете на музиката и го сравнете с един човек, у когото музикалните центрове не са развити. В черепа на тия двама души винаги се забелязва едно различие. Онзи, който е музикален, около слепите очи има една издаденост, а у немузикалния, тази част на главата е тясна. Наблюдавайте главата на някой писател. у него е силно развито въображението. Значи в мозъка на този човек има известни органи, които са израз на силите, с които той работи. Хора, у които е силно развит органа на речта, очите им са особено устроени и задната част на мозъка им е също особено устроен. Тези, които не разбират тези неща мислят, че главите на всички хора са еднакви. 126-198.



В мозъка има 35 000 клавиши, затова, при сегашното си състояние, човек има голяма възможност да се развива музикално. 75.4-230.





НАГОРЕ